İZCİLİK nedir?
• İzcilik; din, dil, ırk ayırımı gözetmeksizin, gönüllülük esaslı, herkesin katılabileceği, siyasi olmayan, eğitim amaçlı ve üniformalı bir gençlik hareketidir.
• İzcilik, çocuk ve gençleri, ruhsal, zihinsel, bedensel ve ahlaki açıdan geliştirmeyi hedef almış, kendine güvenen, sağlıklı, zeki, cesur, vatansever ve insancıl bireyler yetiştiren programlı bir faaliyettir.
• İzcilik, doğayı korumayı ve geliştirmeyi, tüm dünyada barışı ve huzuru sağlamayı kendisine ilke edinmiş sosyal bir etkinliktir.
Neden İZCİLİK?
• Okul – Aile – Toplum eğitimleri arasında kalan boşlukları doldurarak, çocuk ve gencin karakterini, sağlığını, yeteneklerini geliştirir.
• Çocuk ve genci topluma ve vatanına yararlı, insanları seven, onlara yardım eden, doğayı çevreyi koruyan, iyi insan-iyi yurttaş yetiştirir.
Neden Kamplara Gidiliyor?
Günümüz modern teknolojisi bireylere pek çok kolaylık sağlarken, zihinsel ve bedensel aktiveleri oldukça sınırlamaktadır.
Bu nedenle şehir yaşantısından uzaklaşılarak, kişisel gelişim açısından verilen eğitimlerin kamp hayatında yaşanılarak öğrenilmesi amaçlanmaktadır.
İzciler kampta ne yapar?
Kamp süresince; belirli bir disiplin çerçevesinde, toplum içinde ve doğada yaşamayı, kendini ifade etmeyi, kendi kendine yetebilmeyi öğrenir, yöntemleri ise şöyledir;
Sabah Teftişi: Temizlik, düzen, kılık kıyafet, zamana uyum ve grubuna uyum kontrol edilerek, bunların alışkanlık haline getirilmesini sağlar.
Bayrak Töreni: Her sabah yapılan bayrak töreni ile vatana millete ve bayrağa bağlılık vurgulanarak, milli duyguları güçlendirilir ve geliştirilir.
İstasyon Çalışmaları: Gruplar halinde verilmesi gereken bilgiler, eğitimler ve oyunlar sistemli olarak yaşlarına göre anlayabilecekleri şekilde verilerek, yaşayarak öğrenmeyi sağlar.
Serbest Zamanlar: Aldıkları eğitimleri, teorik bilgileri tek başlarına ya da diğer arkadaşlarıyla birlikte pratiğe dönüştürme, sohbet ederek kaynaşma ve dinlenme sağlanır.
Kamp Ateşi: Kamp ateşi programları, çocuk ve gençlerin bireysel ya da grup olarak sergiledikleri tiyatral oyunlar sayesinde, toplum önünde kendilerini ifade edebilme ve medeni cesaret kazanmalarının yanı sıra, kendi hazırladıkları çalışmalar ile hayal güçlerinin gelişmesine katkı sağlar.
İzci Marşları: Çocuk ve gençlerin ritim duygularını geliştirerek, her türlü zor şart altında morallerini yüksek tutmalarını ve eğlenmelerini sağlar.
Bende İZCİ olabilir miyim?
İzcilik türesini benimseyen ve izci andına sadık kalacağına söz veren herkes izci olabilir.
İZCİ ANDI
Allah’ a ve Vatanıma karşı vazifelerimi yerine getireceğime, izcilik türesine uyacağıma, başkalarına her zaman yardımda bulunacağıma, kendimi bedence sağlam, fikirce uyanık ve ahlâkça dürüst tutmak için elimden geleni yapacağıma şerefim üzerine ant içerim.
İZCİ TÜRESİ
1. İzci, sözünün eridir, şeref ve haysiyetini her şeyin üstünde tutar.
2. İzci, yurduna, milletine, ailesine ve izci liderlerine sadıktır.
3. İzci, başkalarına yardımcı ve yararlı olur.
4. İzci, herkesin arkadaşı ve bütün izcilerin kardeşidir.
5. İzci, herkese karşı naziktir.
6. İzci, bitki ve hayvanları sever ve korur.
7. İzci, büyüklerinin sözünü dinler, küçüklerini sever ve korur.
8. İzci, cesurdur her türlü şartlar içinde neşeli ve güler yüzlüdür.
9. İzci, tutumludur.
10. İzci, fikir, söz ve hareketlerinde açık ve dürüsttür.